Immár hatodik alkalommal indították el a Central European Wedding Show keretében az Év Esküvői Fotósa pályázatot, melyre idén mintegy 1600 nevezés érkezett nyolc kategóriában (készülődés, fashion, páros kreatív portré, érzelmek, ceremónia, tánc, humor és eljegyzési fotók). A pályázat célja, hogy egy rangos szakmai díjat hozzanak létre, nemzetközileg is elismert zsűri értékelje a fotósok munkáit, a döntőbe jutott alkotásokat pedig a nagyközönség is megismerje.


A 2022-es Őszi Esküvő Kiállításon a látogatók is megcsodálhatták a képeket, és ekkor adták át a díjakat is. A humor kategóriában egy debreceni fotós, Porció Norbert első helyezést ért el egy „félresikerült” pillanat megörökítésével.

Norbert 2012-ben ismerkedett meg az esküvői fotózással, 2013-tól hosszú ideig fotóstúdióban dolgozott, majd 2015-ben jött el az a fordulópont az életében, hogy nagyobb figyelmet szenteljen az esküvőknek. 2020 környékén jött el számára az a pillanat, amikor úgy érezte, most már elért egy olyan szintet, amit bátran mer vállalni a szakma előtt is. Habár tudja, van még hova fejlődni, úgy gondolta, megpróbálkozik ezzel a pályázattal.


"- Az idei év egy újabb fordulópontot hozott, nyáron ugyanis egyéni vállalkozásba kezdtem, hogy kimondottan az esküvői fotózásra koncentráljak – de természetesen nem hagyom ott azokat a területeket, amiket szeretek és amiben úgy érzem, hogy jó vagyok.

A díjazott alkotásom az első olyan esküvőn készült, amit már így vállaltam. Az, hogy ekkora sikert tudtam vele elérni, egy újabb löketet adott, és megerősített abban, hogy jó úton haladok."

/Porció Norbert


Hozzátette, korábban a Magyar Esküvőfotósok pályázatán is indult már, akkor beválogatták a fotóját a döntősök közé, azonban a mostani a legkomolyabb szakmai elismerése.



Norbert elmondta, hét fotóval több kategóriában is nevezett, végül egy spontán, elmondása szerint „félresikerült” pillanat hozta meg számára a győzelmet.

- Korábban láttam már hasonló fotót, és mindenképp szerettem volna kipróbálni. A feldobásokat eddig mindig a saját látószögünkből fotóztam, ezúttal azonban egy létrára másztam fel. Elsőként a vőlegényt dobták fel a barátai, majd a menyasszony is jelezte, hogy szívesen kipróbálná. Figyelmeztettem a srácokat, hogy vele óvatosabban bánjanak, de nem úgy alakult…



"Szandit is ugyanakkora erővel dobták fel, mint Mátét. Mindenki megijedt, hiszen majdnem egy teljes szaltót dobott a levegőben a menyasszony, ami balul is elsülhetett volna, de szerencsére elkapták a srácok, és sikerült egy jó pillanatot is megörökíteni: amikor a menyasszony fejjel lefelé van."


S ha már így alakult, és mindannyian kellemesen emlékszünk vissza rá, úgy gondoltam, beleillene a humor kategóriába – mesélte el a kép készültének történetét.

Esküvői fotós trendek – mi most a divat?

Porció Norbert szerint érdemes külön nézni azt, amit a képen lát az ember és az utómunkát. Előbbit tekintve míg 10-15 éve a minél jobban beállított képek voltak a népszerűek, manapság már a lifestyle vonal kezd előtérbe kerülni. A kidolgozottságot nézve pedig jelenleg a barnított hangulatú, föld tónusú – nem egyenlő a szépiával – képeknek van nagy divatja, de kezd visszatérni a letisztult dizájn, a valós színek és kontrasztok alkalmazása.

- Egy kolléganőm szavaival élve, az, ami örök. Ha visszanézed 10 vagy akár 30 év múlva, akkor sem lesz „ciki”, hanem örök klasszikusként fog hatni – tette hozzá.

Nem csak nyáron van szezonja az esküvőknek

A debreceni fotós úgy látja, hogy januártól decemberig tartanak esküvőket – persze május és szeptember között van a legtöbb, de ősszel és télen ugyanúgy rendeznek nagyobb ünnepségeket is. Tavaly például november végén volt az utolsó esküvői fotózása, 2018-19 környékén pedig még december elején is hívták. Úgy véli, ez is preferencia és ízlés kérdése, mint sok más egyéb.

A páros fotózások esetében egy őszi naplemente is hangulatos lehet, akár a szabadban, akár egy épületben vannak, amikor a fény átüt az ablakon. A hidegebb időben pedig igazából csupán annyi a különbség, hogy van-e pluszban felső vagy kabát a menyasszonyon vagy nincs. Norbert szerint bármelyik évszakban lehet jó képeket készíteni.


A fotós úgy tapasztalta, hogy egyre népszerűbbek az utazós fotózások, a belső terek kevésbé domináltak nála idén. A bevállalósabb párokkal hegyet másztak, de olyanok is akadtak, akikkel Olaszországba vagy Horvátországba ruccantak ki egy fotózás kedvéért. „Mostanában a szabadtéri, látványos környezet a trendi helyszín”, fogalmazott.

Debrecenben az örök klasszikusnak az egyetem környéke és a főépület számít, de egyre többen ülnek be egy kávézóba vagy bisztróba is. „Megvan a maga hangulata annak is, ha egy menyasszony feltűnik egy ilyen helyen”, tette hozzá.

- Ha kevés idő áll rendelkezésre, és a pár szeretne természetközeli képeket is, a Botanikus Kertet szoktam javasolni. Ott például a fenyves-mohás résznél ha egy jó szögből fotózzuk, végtelen erdőnek hat az egész – mondta.


Debrecenből kimozdulva a téglási Degenfeld-kastély és annak parkja közkedvelt helyszín, de távolabb utazva a biri Le Til Kúriában, Tokaj környékén, Eger óvárosában vagy Rudabányán is látványos képeket lehet készíteni.

- A helyszín kiválasztásakor az a legfontosabb, hogy a pár jól érezze magát. Elmegyünk közösen kirándulni, beszélgetünk, nagyokat nevetünk, közben pedig szép képeket készítünk. Mintha egy baráti kiruccanás lenne, és amikor évekkel később belelapoznak az albumba, eszükbe juthat, milyen volt végigszaladni Eger belvárosában a szökőkútban vagy hogyan másztak fel egy meredekebb sziklára. Számomra nagyon fontos, hogy mindent megtegyek azért, hogy kellemesen éljék meg ezeket a pillanatokat. Nem a sokadik ügyfélként, hanem személyként tekintek rájuk,

szeretem rászánni az időt, hogy megismerkedjek velük, hiszen beengednek a bensőséges pillanataikba, megbíznak bennem. Fontos, hogy el tudják engedni magukat és fesztelen legyen a hangulat. Úgy érzem, megéri ebben a szemléletben csinálni, mert sok jó barátság született már így


– zárta a beszélgetést Porció Norbert.



Cikket írta - Mikula Szilvia

Cikk forrása - Dehir.hu